Allt om fiber

Den snabbaste uppkopplingen mot Internet du kan få är via fiber. Förutom snabb datatrafik kan du även använda fiberuppkopplingen för kabel-TV, IP-telefoni och bredbands-TV. Fiber är helt enkelt den bästa och snabbaste vägen till en rad Internetbaserade tjänster.

Intresset för Söderhamn Näras utbyggnad av fibernätet utanför centrala Söderhamn är väldigt stort och vi får många frågor om var och när vi bygger ut fibernätet. Vi vill därför passa på att presentera vårt fiberprojekt lite närmare för dig som bor i de områden där vi kommer att bygga ut fibernätet de kommande åren.

Så här populärt är fiber
Att installera fiber från Söderhamn Nära har visat sig vara mycket populärt. I de områden där vi genomfört våra fiberprojekt har så många som drygt 70 procent av hushållen anslutit sig till fibernätet.

Många av dem som anslutit sig till Söderhamn Näras fibernät tycker också att det känns tryggt att fibernätet ägs lokalt med en lokal kundservice och lokala tekniker som snabbt kan rycka ut om något krånglar.

Ytterligare en bra sak som kommer dig till godo om du ansluter dig till Söderhamn Näras fibernät är att överskottet på verksamheten återinvesteras i fibernätet.

Under fliken "Här anlägger vi fiber" här nedanför kan du se vilka områden som är aktuella de kommande åren.

OBS!
Information och beställningsblanketter kommer att skickas ut till berörda fastigheter i god tid innan projektet startar.

Anslutningsavgiften
Söderhamn Nära har ett av landets absolut lägsta priser på att ansluta fiber och vi har alltid strävat efter att hålla en så låg anslutningsavgift som möjligt. Den låga avgiften har vi för att vi anser att så många som möjligt ska ha möjlighet att ansluta sig till fibernätet och därför kan du ansluta dig för endast 7 500 kronor.

Ordinarie pris för att ansluta och koppla in fiber är 11 500 kronor, men genom att vi kommer att ansluta ett stort antal hushåll på samma gång, har vi kunnat pressa priset rejält.

Digital Kabel-TV
Förutom snabbt och säkert bredband, får du även tillgång till Söderhamn Näras digitala kabel-TV utbud.

Informationsträffar
Vi kommer att anordna informationsträffar i alla områden där vi anlägger fiber och du kommer att få en personlig inbjudan om var och när vi har våra träffar.

Fiber till Gävleborg
Fiber till Gävleborg är ett samlingsnamn för flera bredbandsprojekt som ägs och koordineras av Region Gävleborg.  På Region Gävleborgs hemsida får du veta mer.

Här anlägger vi fiber

 

Fiberutbyggnad planerad till 2018-2020

(för att se karta - klicka på det område du är intresserad av)

 

2018

Norraladalen (från Borg via Svartvik, genom Norraladalen fram till Kungsgården)
(ingår i samverkansprojektet Fiber till Gävleborg)
Intag pågår.
Styvje försenat p.g.a. att Elevio har problem med markägarfrågor.

Klossdammen (Norrlandsvägen, Dalavägen, Ölandsvägen, Bohusvägen, G:a Sandarnevägen)
Intag pågår.

Baggargatan, Krongatan, Djurbergsgatan
Intag pågår.

Björnänge, Åsgatan
Intag pågår.

Ljusne - etapp 2 (Bäckänge, Fridhemsvägen m.fl.)
Projekt avslutat.

Bergvik - etapp 2 (Björneborg, Skogvägen, Mickelbergsvägen m.fl.)
Viktigt att man grävt in sin slang till huset.
Intag pågår.
Sista intagen kommer att ske under v. 49-51.
 

2019

Söderala - etapp 1 (Ina, Sund, Valla, Askesta, Karmor, Onsäng, Siggesta)
Söderala - etapp 2 (Sockenvägen)
Vannsätter, Ellerviksringen
Ljusne (Åänge, Söder, Askers)
Marmaverken
Sunnanå

 

2020

Trönö-Storsjön
Tremyran
Vallvik
Sörljusne
Myskje, Brattberg, Vreten, Haga, Korset, Kinstaåsen
Mobodarne
Holmsveden
Gammelsågen
Östansjö
Kustvägen -etapp 2
Norrfjärd

Frågor och svar om fiberutbyggnaden

Vi får många frågor med anledning av att det finns andra fiberaktörer som erbjuder installation av fiber i Söderhamns kommun. Här har vi listat de vanligaste frågorna och svaren som vi får om fiber.

Hur mycket kostar det att ansluta sig?
Söderhamn Nära har ett av landets absolut lägsta priser på att ansluta fiber. Vårt nuvarande pris är 7 500 kr och det är garanterat för dig som beställer i år, vilket innebär att du får 4 000 kronor i rabatt. Om du ansluter dig i efterhand är kostnaden 11 500 kr. Du kan enkelt beställa fiber på vår hemsida, klicka bara på denna länk.. Vill du hellre komma i direktkontakt med vår kundservice är du välkommen att ringa 0270-766 10.

Hur kan ni hålla så lågt pris?
Vi har alltid strävat efter att ha ett lågt pris för att vi anser att så många som möjligt ska ha möjlighet att ansluta sig till fibernätet. Genom samordning och planering kan vi hålla en låg installationsavgift.
Ytterligare en viktig anledning till det låga priset är att vi återinvesterar överskottet i fibernätet. På så vis kommer vår vinst alla fiberanvändare till godo.

Var och hur kommer ni att bygga ut fibernätet?
Under "Bredband", "Allt om fiber" och fliken ”Här anlägger vi fiber"” hittar du en uppdaterad lista över pågående projekt och de orter som vi har planerat att ansluta under 2018 och framåt. Listan innehåller både projekt som vi gör i egen regi och projekt som görs med bidrag.

Söderhamn Näras mål för fiberutbyggnad är lika högt satta som det nationella målet, det vill säga att 90 procent av kommunens invånare ska ha möjlighet till bredband via fiber fram till 2020. Vi kommer inte att kunna ansluta alla områden samtidigt, men planen är verkligen att vi skall nå alla mindre orter inom kommunen för att uppfylla likställigheten för er som kommunmedborgare.

Att vi för tillfället inte kan ge några svar på övriga bidragsprojekt beror på att bidrag ännu inte är beslutade från Tillväxtverket och Jordbruksverket. Så fort vi får besked från dem kommer vi att lägga ut det på hemsidan.

Hur många måste ansluta sig i ett område?
Det behövs en tillräcklig mängd anslutningar i ett område för att vi ska kunna ansluta det, men det har aldrig varit något problem i praktiken. Under 2015 hade vi en anslutningsgrad på över 70 % och den anslutningsgraden har vi uppnått i alla områden där vi anslutit fibernätet sedan dess.

Vi har en beslutat gräns på 50 % i de områden där vi bygger i egen regi, och den hänger ihop med den låga anslutningsavgift vi har.

Ibland pratas det om en anslutningsgrad på 80 %, men det rör de landsbygdsprojekt som vi planerar och som vi får statliga bidrag för.

Gräver ni på min tomt?
Vi gräver inte inne på din tomt, helt enkelt för att du som tomtägare ofta känner bäst till var du inte kommer att gräva i framtiden. En kanalisation för fiber kräver inte att du gräver djupt. Andra leverantörer där grävning ingår ställer oftast ändå krav på att marken skall vara mjuk, annars tillkommer extra kostnader för grävning i fast mark.

Om du inte vill eller kan gräva ner fiberkabeln på din egen tomt , kan det vara en bra idé att du går samman med dina grannar och att ni gemensamt beställer grävning av en entreprenör. Du kan även använda ROT-avdrag för grävningsarbetet på din egen tomt.

Hur fungerar anslutning i fastigheten?
I installationsavgiften ingår uppsättning av modemet. Vi borrar oss genom väggen på den plats som du har anvisat och därefter sätter vi upp modemet och kontrollerar att allt fungerar som det ska. När det är gjort är ditt fiberabonnemang färdigt att tas i bruk.

Kan jag få kabel-TV?
Med fiber från oss kan du ansluta dig till Söderhamn Näras digitala kabel-TV utbud. Du kan då enkelt välja om du vill ha vårt digitala baspaket eller utöka utbudet genom att sätta samman dina egna programpaket. Du kan välja att köpa TV-kanaler och programpaket som till exempel sport- och filmpaket från C More eller Viasat.

Vad säger marknaden?
Sveriges kommuner och landsting anser att bredbandsnäten, både lokala och de regionala gör störst nytta när de är offentlig ägda. Mycket beror på att kommunernas och landstingens välfärdstjänster digitaliseras. SKL som tidigare var en stark förespråkare för att det skall finnas olika tjänsterleverantörer backar nu och säger att Internet är en förutsättning för att köpa tjänster.
Jon Birgersson, Framfab nuvarande Labs2 och Jon Karjung, vd Banhof, som tidigare var starka förespråkare för företagsamheten och är i grunden marknadsvänner, tycker att det är viktigt att infrastrukturens ägande stannar i kommunens ägo. 

Fiber-LAN

Väljer du att ansluta dig till fibernätet får du den snabbaste och säkraste uppkopplingen som går att få och du kommer att vara väl rustad för att ta emot framtidens internettjänster. För att kunna välja vår fiber-LAN lösning måste din fastighet vara ansluten med fiber till stadsnätet och du ansluts via ett modem som Söderhamn Nära installerar åt dig.

Välj rätt hastighet

0,5/0,5 Mb är för dig som använder internet väldigt sporadiskt och inte har några krav på snabbhet.

10/10 Mb är för dig som vill ha en trygg anslutning att utföra dina viktigaste ärenden med.
Skicka e-post, surfa och strömma musik.

30/10 Mb är för dig som vill surfa snabbt, spela online, strömma tv och musik.
Bra för hemmet där flera delar på anslutningen.

100/10 Mb är för dig som vill strömma film i HD, spela online och ladda ner tunga filer gärna samtidigt och på flera datorer.

100/100 Mb är för dig som också behöver skicka stora filer supersnabbt.

Pris för att ansluta till fibernätet

Är du intresserad av att ansluta din fastighet eller villa till fibernätet kan du med fördel göra det genom att fylla i en bindande beställning. Det går även bra att kontakta vår kundservice på 0270-766 10 om du är osäker på vad som gäller.

Vi har två anslutningsavgifter; den ena gäller för projekt där vi planerar att ansluta flera fastigheter samtidigt och den andra gäller om du vill beställa separat fiberanslutning i ett område där vi redan har anlagt fiber.

• Anslutningsavgift i projektområden är för närvarande 7 500 kronor inklusive moms.
• Separat anslutningsavgift i områden där det finns fiber är 11 500 kronor inklusive moms.
• Utöver anslutningsavgiften tillkommer en månadskostnad beroende på vilka tjänster du väljer.

Ansluta till fibernätet

När du har beställt fiberanslutning kommer du att få instruktioner och information om hur det hela kommer att gå till. Du kan även ladda ner den informationen här.
Själva anslutningen går till så att vi drar fram fiberkabeln till en punkt vid din tomtgräns. Du får själv gräva och lägga ner kabeln på din egen tomt. Därefter kommer våra bredbandstekniker och borrar hål i ytteväggen och sätter upp själva fibermodemet på den plats som vi tillsammans kommit överens om. Vi meddelar dig när ditt fibermodem är färdigt att använda och du har då tillgång till de tjänster du beställt.

Förutsättningar för bidrag

Bredbandsutbyggnad på landsbygden 2016-02-22
Det råder fortfarande stor osäkerhet om vilka regler, förutsättningar och möjligheter som gäller angående bredbandsutbyggnad på landsbygden med stöd av bidrag.

Status ansökningar Tillväxtverket (ortssammanbindande nät, transportnät)
Den första omgången ansökningar till Tillväxtverket skulle vara inne i september 2015. De områden som var möjliga att söka för Söderhamns del, var område Mo och område Sikfjärd utifrån de kriterier som skulle uppfyllas. Ansökningarna skickades in och beviljades i december 2015. Det var Söderhamn och Ljusdal som fick varsin ansökan godkänd hos Tillväxtverket. Beslutet finns att läsa på Tillväxtverkets hemsida under projektbanken EU-program 2020, projektnamn: Fiber till Gävleborg_1

Ansökningar för Trönö, Utvik, Söderala var då inte inlämnade. Anledningen var att en marknadsanalys visade att det redan finns en befintlig fiber med en annan operatör efter huvudvägen. En utredning gjordes under hösten-vintern om det var möjligt att använda befintlig kanalisation eller om det gick att söka bidrag för projekterad utbyggnad. I januari 2016 blev det klart vilka områden och delar som det gick att begära stöd för. En andra länsgemendam ansökan lämnades in nu den 16 februari till Region Gävleborg för ovan specificerade områden i Söderhamn. Den ansökan ska vidare till Tillväxtverket den 29 mars och beslut väntas först i maj-juni 2016.

Status ansökningar Jordbruksverket (bynät, accessnät)
Om man läser på Jordbruksverkets sida så står det att reglerna för bredbandsstödet blev klara den 14 december och att det betyder att länsstyrelserna nu kan ta beslut om vilka ansökningar som ska få stöd. Riktlinjerna för ansökningarna är fortfarande inte klara för Gävleborgs län. Söderhamn Nära har lämnat in ansökningarför samtliga områden som vi skickat in till Tillväxtverket och efter pågående samråd förväntas Länsstyrelsen påbörja handläggningen av stöden den 14 mars.

Länsstyrelsen Gävleborg och Region Gävleborg har tillsammans arbetat fram en bredbandsstrategi för länet. Arbetet har skett i nära samverkan med kommuner, nätoperatörer och andra bredbandsintressenter i länet.

Planering och utbyggnad av fibernätet pågår och detta är vad vi i nuläget vet.
I vissa icke centrala områden i kommunen är det kommersiella intresset svagt och där krävs det även finansiellt stöd för att nå målen. Det finns olika stödmöjligheter för bredbandsutbyggnad i gles- och landsbygd. Söderhamn Nära och Söderhamns kommun har som mål att 90 % av befolkningen ska ha tillgång till 100 Mbit/s år 2020.
För att klara detta mål krävs bidrag.
Det bidrag som kommer att finnas tillgängliga de närmaste åren är följande:

Bredbandsstöd från Jordbruksverket:
För närvarande cirka 85 Mkr för hela Gävleborgs län, stöd kan ges med 60 %. Fördelningen av medlen kommer att ske utifrån ett poängsättningssystem där de två viktigaste parametrarna är anslutningsgrad och antal möjliga hushåll med permanentboende. Den lägsta möjliga anslutningsgraden för att söka bidraget är 50 % för att få poäng. Det kommer sannolikt att krävas en hög anslutningsgrad i storleksordningen 75-85 % för att få möjlighet att få bidrag. Projekten bör vara i storleksordningen minst 100 hushåll men helst 200 möjliga hushåll för att får bidrag. Detta stöd får användas för s.k. accessnät vilket kan beskrivas som den sista biten från ett anslutningsskåp till fastighetsgräns.

Landsbygdsprogrammets stöd (bredbandsstödet) är till för fiberutbyggnad i landsbygd. Stödnivån är 60 % för nästan alla kostnader (vissa undantag, se info på Jordbruksverkets webbsida, www.jordbruksverket.se/bredband ). Landsbygdsprogrammet är inte slutligt beslutat ännu. Det innebär bland annat att förutsättningar för bidrag kan komma att ändras.

Om ett projekt får sitt stöd beviljat så kommer det att vara ett villkor att de uppgifter som du angivit i ansökan, såsom anslutningsgrad, också är uppfyllda när projektet är klart. Om villkoren inte blir uppfyllda så kommer inte fullt stöd att betalas ut.

Strukturfondsmedel från Tillväxtverket:
För närvarande 100 Mkr för hela Gävleborgs län, stöd kan ges med 50 %. Fördelningen av medlen kommer att ske enligt en överenskommen fördelningsmodell där varje kommun får tilldelat ett fast belopp enligt en regional uppgörelse via Region Gävleborg. Detta stöd är till för ortssammanbindande nät och s.k. transportnät och ska enbart användas för att möjliggöra anslutning av företag.

Vad händer närmast?
Reglerna för hur bredbandsstöden får beviljas beräknas vara klara under september. Det är inte troligt att några beslut kommer att tas förrän i slutet av året.

Ansökan om strukturfondsmedlen kommer att lämnas in i månadsskiftet augusti/september och kommer att behandlas av partnerskapet under december. Strukturfondsprojektet blir treårigt med projektstart 2016-01-01.

Det är av största vikt att dessa båda stödformer samverkar i största möjliga mån för att få ut så mycket infrastruktur som möjligt av stöden.

Söderhamn Nära AB kommer att vara sökande av båda stöden, men det är fullt möjligt för andra, som t.ex. byaföreningar att söka bredbandsstödet från Jordbruksverket (landsbygdsprogrammet).

Viktigt attveta
Jordbruksverket har beslutat att bredbandsstöd inte får användas i tätorter. Tätorter i Söderhamns kommun är:

Sandarne, Ljusne, Vallvik, Bergvik, Vannsätter, Söderala, Marmaverken, Marmaskogen, Mohed, Skog och Söderhamn. Inom tätorter anser Jordbruksverket att marknadsmässiga utbyggnadsmöjligheter finns så att det inte ska behövas några bidrag.

Eftersom besluten om bredbandsstöd har dragit ut på tiden så har inga utbyggnader skett av någon nämnvärd omfattning inom stödberättigade områden de senaste två åren. Söderhamn Nära har av den anledningen koncentrerat fiberutbyggnaden till ej bidragsberättigade områden, då i första hand centralorten, i avvaktan på besked om bidrag.

Till toppen