Pilotprojekt Närsorterat
Just nu pågår ett pilotprojekt inom ramen för FNI (Fastighetsnära insamling).
I själva pilotprojektet, som vi valt att kalla Närsorterat, ingår alla villor på Öster, Broberg, Färsjön och Knektslätten, sammanlagt 424 hushåll.
Här kan du läsa om hur projektet framskrider och även ta del av våra frågor och svar, där du kan få svar på de flesta frågorna om Närsorterat.
Sidan kommer att uppdateras under projektets gång.
Frågor och svar
Vilka är berörda av FNI och Närsorterat?
För närvarande är det enbart de hushåll som är en del av vårt pilotprojekt för Närsorterat.
Vi kan i dagsläget inte säga exakt när det kommer att ske hemma hos dig. I samband med att Närsorterat införs i ditt område kommer du att få information om det ungefär två veckor innan vi ställer ut dina kärl för pappers- och plastförpackningar.
Vad gäller för mig som bor i lägenhet?
Om du bor i lägenhet kommer det mesta att vara som vanligt. Redan i dag finns det återvinningskärl i de allra flesta hyresfastigheter och bostadsrättsföreningar. Om du saknar kärl eller att fastigheten har för få kärl, bör du ta upp det med hyresvärden eller bostadsrättsföreningens styrelse.
Hur berörs fritidsfastigheter?
Vi jobbar med frågan kring hur vi ska kunna lösa hämtningen på fritidsfastigheter och även hos andra fastigheter som redan i dag har utmaningar när det kommer till framkomlighet på vägar och trånga gemensamma hämtställen.
Hur ofta töms kärlen?
Vi kommer och tömmer hos dig varannan vecka, precis som i dag. Matavfall hämtas vid varje tillfälle och de övriga kärlen med restavfall samt pappers- och plastförpackningar töms var sjätte vecka enligt ett rullande schema.
Vi föreslår att du laddar ner vår app, Nära-appen från antingen Appstore eller Google Play. Med den installerad får du alltid information om när du ska ställa ut dina kärl och vilka kärl som ska ställas ut. Vi kommer att fortsätta tömma två kärl varannan vecka och du kommer att ha samma tömningsdag som idag.
Så här kan det se ut:
- Vecka 1 töms matavfall + restavfall.
- Vecka 3 töms matavfall + pappersförpackningar.
- Vecka 5 töms matavfall + plastförpackningar.
Sedan börjar det om igen.
Hur håller jag reda på hämtningarna?
Vi föreslår att du laddar ner vår app från antingen Appstore eller Google Play. Med den installerad får du alltid information om när du ska ställa ut dina kärl och vilka kärl som ska ställas ut.
Med Nära-appen får du även annan viktig information, som till exempel inställda rutter och andra avvikelser som rör renhållningen, men även information om vattenläckor, elavbrott och andra händelser som kan vara bra att känna till.
Hämtscheman kommer även att finnas på vår hemsida att läsa och ladda ner.

Vad syftar förändringen till?
Förändringen syftar till att öka mängderna av insamlade förpackningar. Fler förpackningar ska återvinnas, vilket minskar mängden förpackningar i restavfallet. Producenterna ska ta ett finansiellt ansvar för att samla in och behandla förpackningsavfall, som ska tas om hand på ett hälso- och miljömässigt godtagbart sätt.
Har ni utrett andra alternativ?
Förutom den valda lösningen med fyra separata kärl har vi utrett följande: fyrfackskärl (stora tunnor med fyra mindre behållare i varje tunna), tvåfackskärl (en tunna med en skiljevägg i mitten) och kombinerade lösningar (med olika typer av tunnor för olika avfallsslag). Dessa alternativ föll bort på grund av bland annat dyra kostnader, att de är osmidiga och innebär en dålig arbetsmiljö.
Kommer de nya kärlen att räcka?
Används kärlen på rätt sätt, att man plattar till pappersförpackningar och pressar ut luft ur avfallspåsarna som du använder till plastförpackningarna så kommer kärlen att räcka.
De nya kärlen är dock inte tänkt att användas för stora pappers- och plastförpackningar som till exempel wellpappemballage och frigolit. Den typen av skrymmande förpackningar ska du även fortsättningsvis lämna på återvinningsstationerna eller på Långtå.
Hur ska jag använda de nya kärlen?
Det blir viktigt att du hanterar kärlen effektivt.
Pappersförpackningar kan du platta till och fyll större förpackningar med mindre förpackningar. Det viktiga är att förpackningar innehåller så lite luft som möjligt. Kastar du en enlitersförpackning utan att platta till den har du fyllt kärlet med en liter luft, helt i onödan.
Vad gäller plastförpackningar är det bra att du fyller din avfallspåse, pressar ur luften och knyter den. Med den enkla åtgärden sparar du mycket plats.
Vad är miljönyttan?
Miljövinsten med de nya insamlingssystemen är betydande, eftersom det nu blir enklare att sortera ut förpackningar från restavfallet. För i dagsläget består ungefär en tredjedel av det som slängs i gröna kärlet av förpackningar. Genom att öka mängden insamlade förpackningar hjälper vi till att uppnå klimatmålen.
Vårt insamlingssystem är utformat för att vara miljövänligt; vi använder våra befintliga sopbilar och kärl för att hantera rest- och matavfall. Dessutom är våra nya kärl för plast- och pappersförpackningar tillverkade av 100 procent återvunnen plast.
Varför ska Söderhamn Nära hämta förpackningarna?
Förändringen grundar sig i ett regeringsbeslut som syftar till att kraftigt öka insamlingen och återvinningen av sorterade förpackningar samt minska restavfallet. Tidigare ansvarade flera olika parter för att samla in förpackningar, vilket gjorde det svårt att organisera insamling och information på ett effektivt sätt. Nu när Sveriges kommuner har fått ansvaret för förpackningsavfallet kan insamlingen samordnas med mat- och restavfall samt tidningar.
Varför måste förpackningarna samlas in?
Det enkla svaret är att det är ett lagkrav sedan 1994.
Kan jag tacka nej till att få förpackningarna hämtade?
Nej. Insamlingen grundar sig i ett regeringsbeslut som syftar till att kraftigt öka insamlingen och återvinningen av sorterade förpackningar och minska innehållet i gröna kärlet för restavfall.
Vad händer med återvinningsstationerna?
Återvinningsstationerna kommer till vidare att finnas kvar, däremot kommer de med all sannolikhet att förändras i framtiden. Exakt hur de kommer att se ut är inte klart men de kommer eventuellt att finnas till för större förpackningsmaterial, glasförpackningar, metallförpackningar och batterier. När det sker en förändring vid någon av våra återvinningsstationer kommer vi att meddela det på plats och på vår hemsida.
Hur stora är de nya kärlen?
De nya kärlen, som är grå till färgen kommer att vara på 240 liter. De kommer dessutom att vara tydligt uppmärkta. Här nedan ser du de exakta måtten.
Höjd = 1075 mm
Bred = 580 mm
Djup = 725 mm
Vad blir kostnaderna för insamling av förpackningar?
Insamlingen finansieras av de företag som producerar förpackningar och är inbakat i priset för förpackningen som du köper. Du ska därför inte betala något extra för hämtningen av förpackningar. Ersättningen är tillräcklig om vi i Söderhamn är effektiva i vår insamling av förpackningar. Om kostnaden för insamlingen av förpackningar skulle överstiga ersättningen, måste mellanskillnaden täckas via avfallstaxan.
När kommer ni att börja hämta förpackningar hos mig?
Vi kommer att påbörja ett pilotprojekt under våren 2025, där samtliga villahushåll deltar. När detta är avslutat kommer det att utvärderas och resultatet av det kommer att lämnas till Kommunfullmäktige som fattar beslut. Därefter kommer vi att införa Närsorterat i område efter område till dess att alla har fått sina kärl. Hela genomförandet ska vara klart senast första januari 2027. Samtliga hushåll ska ha Närsorterat före 2027. Här kan du söka på din adress och få veta när du preliminärt beräknas få dina kärl för plast- och pappersförpackningar.
Vad gäller för tidningar samt glas- och metallförpackningar?
Metall- och glasförpackningar, samt tidningar kommer du även fortsättningsvis att återvinna på Långtå eller vid återvinningsstationerna.
Varför heter det Närsorterat?
Närsorterat är den benämning vi gett FNI, Fastighetsnära insamling. Namnet Närsorterat signalerar att vi infört ett nytt system som helt enkelt är mer närsorterat än tidigare.
Benämningen Närsorterat används dessutom av i princip alla avfallsorganisationer i landet.
Varför väljer ni ett system med fyra kärl?
Ett antal kommuner runt om i landet har valt lösningen med fyra kärl och det har visat sig fungerat bra. Med den här lösningen kan vi dessutom använda befintliga fordon samt de kärl för mat- och restavfall som vi redan använder. Den här lösningen är dessutom den mest kostnadseffektiva, vilket är positivt för renhållningstaxan.
Hur ska jag få plats med kärlen?
Du kommer att ha fyra kärl och det kan naturligtvis bli trångt. Eftersom förpackningskärlen och restavfallskärlet bara töms var sjätte vecka kanske du kan hitta utrymmen någon annanstans på din gård och bara ställa fram dem då det är dags för tömning. Med vår app får du en påminnelse dagen innan det är dags att ställa ut dem. Den finns att ladda ner på Google Play och App Store.
Jag har knappt några förpackningar, måste jag ha dessa kärl ändå?
Alla kommuner i Sverige har fått i uppdrag enligt ett regeringsbeslut att hämta förpackningar på samma sätt som vi idag hämtar rest- och matavfall. Du kan som alternativ välja att ställa ut dina kärl vid vartannat hämtningstillfälle i stället för vid varje.
Kommer det att lukta när kärlen töms så sällan?
Mest lukt kommer från matavfallskärlen, så där blir det ingen skillnad mot för i dag. För att minimera risken för lukt från förpackningskärlen kan du torka av och/eller skölja ur förpackningarna och eventuella matrester som finns kvar slänger du i matavfallspåsen. Rengör även kärlen då och då om det blir kladd i dem.
Kan jag byta kärlstorlek för restavfall, papper och/eller plast?
Under pilotprojektet är vi väldigt restriktiva med byte av kärlstorlek. Anledningen är att det är viktigt för oss att kunna utvärdera kärlens kapacitet under en längre tid.
Om det mot slutet av projektet eller när det är avslutat visar sig att du är i behov av större kärl för förpackningar kommer du att kunna byta till 370-literskärl. Däremot kommer du inte att kunna byta till mindre kärl när det gäller plast- och pappersförpackningar.
Nej, till en början kan endast byte ske vid särskilda omständigheter:
-Restavfall: Byte medges ej i inledningsskedet av projektet samt ej byte till större kärl om ej särskilda skäl föreligger.
-Plast: Byte medges ej i inledningsskedet av projektet för att korrekt utvärdering ska kunna göras.
-Papper: Byte medges ej i inledningsskedet av projektet för att korrekt utvärdering ska kunna göras. Vid byte i ett senare skede medges enbart byte till ett 370-literskärl.
Vad är en plastförpackning?
Plastförpackningar kan vara både mjuka som till exempel plastnätet till avokadon och hårda som till exempel schampoflaskan. Gemensamt är att alla är plastförpackningar, hårda som mjuka ska lämnas till återvinning för att kunna bli nya plastprodukter.
Exempel på plastförpackningar:
* Yoghurtburken
* Chipspåsen
* Innerpåsen i müslipaketet
* Plastfolie
* Snusdosan
* Frigolit
* Medicinkartan (tom)
Det här är inte plastförpackningar:
* Tandborste, diskborste, plastleksaker, pantflaskor i plast.
Vad är en pappersförpackning?
Pappersförpackningar kan vara både mjuka som till exempel en mjölpåse och hårda som till exempel ett pastapaket. Mjuka och hårda pappersförpackningar ska lämnas till återvinning. Visste du att en pappersförpackning kan återvinnas upp till sju gånger.
Exempel på pappersförpackningar:
* Pastapaket
* Mjölpåse
* Mjölkkartong
* Presentpapper
* Pizzakartong
* Toalettpappersrullen
* Blompapper
* Bakplåtspapper
Det här är inte pappersförpackningar:
* Pocketböcker, broschyrer, reklamblad, tidningar.
Vad gör jag med stora förpackningar?
Stora skrymmande förpackningar, som exempelvis emballage från en större TV-apparat, ska du även fortsättningsvis lämna på återvinningsstationerna eller på Långtå återvinningscentral.