Ny sjökabel till öar

Under de senaste åren har Söderhamn Nära lagt ner stora resurser på att vädersäkra elnätet. Det arbetet är nu klart.
- Nu pågår ytterligare ett arbete med att säkerställa strömtillförseln genom att vi stärker upp distributionsnätet i skärgården, säger projektledare Tomas Zetterström.

Att ha redundans i elnätet är helt avgörande för att minska risken för elavbrott. I korthet betyder det att man bygger nätet så att det alltid går att leda om elen.
- Det innebär helt enkelt att man har möjlighet att få en alternativ matningsväg i händelse av strömavbrott eller underhållsarbete, säger Tomas Zetterström.
Under våren har Söderhamn Nära förstärkt elnätet i den mellersta delen av skärgården.
- Efter att vi 2016 vädersäkrat hela vårt elnät så lägger vi nu krut på att stärka upp distributionsnätet i skärgården. Arbetet pågår med att bygga en ny 10 kilovolts ledning från nordliga sidan av Stenö vidare ut mot Långhörningen. Tanken är att vi kommer att gå vidare därifrån längre ut i skärgården i framtiden allt för att få möjlighet till redundans i elnätet, säger Tomas Zetterström.
Den nya, stålarmerade, sjökabeln kommer även att ersätta några befintliga äldre sjökablar. Det mekaniska skyddet i armeringen ökar livslängden och driftsäkerheten på kablarna avsevärt. 
I samband med denna åtgärd har Söderhamn Nära möjlighet att nyansluta ett antal fastigheter på bland annat Långhörningen, Tjockholmen och Lottasholmen. Redan nu har ett tiotal fastighetsägare på öarna visat intresse att elektrifiera sina fritidshus.
- Skärgården är en av Söderhamns många pärlor och det skönt att skärgården får ett friskt och stabilt elnät rustat för framtiden, säger Tomas Zetterström.

Kundservice

Ordinarie öppettider
Måndag-fredag 08.00-16.00
Lunchstängt 12.00-13.00

Besök oss gärna på
Stabbläggaregatan 11
826 37 Söderhamn

Till toppen