Därför är det 30-gräns längs Riksväg 50

Ingen som har färdats längs riksväg 50 förbi vattenskyddsområdet i höjd med Kinstaby kan ha undgått att lägga märke till den nya hastighetsbegränsningen på 30 kilometer i timmen.

Anledningen till den kraftigt sänkta hastigheten är att Trafikverket, som ansvarar och äger själva riksvägen, just nu inte har något tillstånd att salta den aktuella vägsträckan. Den tillfälliga dispens man haft från länsstyrelsen, som gällde förra vintern, har gått ut och enligt skyddsområdesbestämmelserna är man därför tvungna att få ett nytt tillstånd för att få salta i höjd med själva vattenskyddsområdet, som förser Ålsjöns och Kinstabys vattenverk och därmed merparten av söderhamnarna med dricksvatten.

Att man måste ha ett formellt tillstånd att salta vägbanor som passerar vattenskyddsområden är för att säkerställa att vårt dricksvatten inte får någon inblandning av vägsalt, något som skulle ställa till med stora problem för vårt gemensamma dricksvatten.

Hur lång tid det kommer att dröja innan tillståndet att salta vägen är klart är i dagsläget omöjligt att säga. För närvarande väntar bygg- och miljöförvaltningen på en ny ansökan från Trafikverket, för den akuta situationen i år. Målsättningen är att ta ett snabbt beslut i ärendet.

Beslutet att sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen är ett beslut som Trafikverket har tagit helt på egen hand, det har Söderhamns kommun och Söderhamn Nära inget att göra med.

Kundservice

Ordinarie öppettider
Måndag-fredag 08.00-16.00
Lunchstängt 12.00-13.00

Besök oss gärna på
Stabbläggaregatan 11
826 37 Söderhamn

Till toppen