Nu kan du express-panta på Långtå

Nu blir det ännu enklare att panta stora mängder snabbt och smidigt – med storpantarautomaten Pantamera Express på Långtå återvinningscentral. Att panta blir nu otroligt enkelt. Töm din pant, burkar och PET-flaskor om vartannat, rakt ner i automaten. Även om du vill panta en stor sopsäck full med pant är det klart på ett par minuter.
I pantautomaten kan du välja att få pantpengen överförd direkt till ditt bankkonto via Swish, eller varför inte stödja din favoritförening.

Panta snabbt och mycket!
Med storpantarautomaten Pantamera Express tömmer du enkelt hela säckar med burkar och PET-flaskor i ett fack. På ett par minuter tar automaten emot 100 förpackningar och du kan välja mellan flera olika utbetalningssätt:
• Pantpengen utbetald via Swish.
Det enda du behöver göra är att ladda ned Pantamera-appen - och börja panta!
Appen hittar du där appar finns. Läs mer om Swish-tjänsten
• En värdekupong som du kan handla för i din mataffär
• Skänka panten till någon av de föreningar som finns anslutna till Pantameras föreningskoncept.
Läs mer om hur du kan donera till en ansluten förening

• Skänka panten till välgörenhet

Tänk på att Pantamera Express bara tar pantburkar (även utländska burkar) och plastflaskor med pant.
Du kan inte panta dina glasflaskor här. Så se till att din säck eller påse bara innehåller pantförpackningar i metall och plast, sortera bort allt annat innan du häller i dina förpackningar.
PET-flaskor och burkar som automaten av någon anledning inte tar emot, samt säckar och papperspåsar sorterar du som vanligt i rätt container för metallförpackningar, plastförpackningar och pappersförpackningar längre in på återvinningscentralen. Om annat hälls i automaten så som skräp eller glas går den sönder.

Varför ska du panta?
Flaskorna och burkarna som samlas in genom pantsystemet är en del av ett effektivt, hållbart och miljövänligt återvinningssystem.
Med pantsystemet bidrar vi till ett hållbart samhälle genom ökad återvinning och minskad nedskräpning. Vi säkerställer att värdefullt material återvinns, och sparar på det sättet energi. Pantpengen är ett effektivt incitament i systemet. När du köper förpackningen betalar du pant, som du sedan får tillbaka när du pantar, och burkarna och flaskorna kan återvinnas till nya förpackningar.

PET-flaskor
Att återvinna plast är mer miljövänligt än att producera ny. Flaskor som pantas kan återvinnas till nya flaskor med ett mindre tillskott av ny plast. Flaskorna mals ned till granulat, små flingor som tvättas rent. Flingorna och granulatet transporteras vidare till ett företag som tillverkar små plaströr av materialet, dessa rör blåses sedan upp till nya flaskor. Även korkarna från flaskorna återvinns och blir till kabeltrummor m.m.

Aluminiumburkar
För att utvinna aluminium krävs enorma mängder energi. Men aluminiet kan också återvinnas i det oändliga. Av all bauxit, som man utvinner aluminium av, som brutits sedan 1886 är 75 procent fortfarande i bruk.
Att återvinna aluminium kräver 95 procent mindre energi än att utvinna nytt. Burkarna smälts och sedan det görs en lång tunn plåt som skickas vidare till burkfabriken där det tillverkas till nya aluminiumburkar.

Läs gärna mer här: Om pantsystemet - Pantamera

Kundservice

Ordinarie öppettider
Måndag-fredag 08.00-16.00
Lunchstängt 12.00-13.00

Besök oss gärna på
Stabbläggaregatan 11
826 37 Söderhamn

Till toppen