Säg adjö till långsamt WiFi

En av de vanligaste frågorna vår tekniska support får är hur man får bästa möjliga hemma-WiFi från en fiberanslutning. Vi lät våra nättekniker sammanställa sina bästa tips.

ATT TÄNKA PÅ

Placera din router på rätt plats
• Placera din router på en central plats och borta från hinder som väggar och metallföremål. Ju närmare din router är din enhet, desto starkare signal. Vi rekommenderar att du har routern centralt i hemmet. Ett bra tips är att ha den på en hylla.
• En router behöver andas ibland, så ha den på ett ställe där det finns bra med luft.
• Om du bor stort kan du behöva en förstärkare som tar signalen vidare till alla rum. En sådan förstärkare kan ha många olika namn men gör egentligen samma sak. De kan kallas mesh, repeater, extender och åtkomstpuck.

Visste du att
• Routerns signaler går åt alla håll förutom neråt, detta resulterar i att det är svårare att få bra WiFi-hastighet i källaren.
• Om en router är i köket nära vitvaror så blir WiFi-hastigheten sämre för att vitvaror skickar ut en liknade signal som WiFi gör.
• Betongväggar kan göra det svårare för WiFi-signaler att passera.
• Placering är det viktigaste när det kommer till trådlös hastighet.

Starta om: Om du upplever hastighetsproblem rekommenderar vi att du börjar med att starta om routern och/eller gör en fabriksåterställning.

Ändra kanal: Din router sänder på olika kanaler och du kan uppleva störningar från andra enheter. Försök att ändra kanalen i dina routerinställningar för att se om det förbättrar ditt WiFi.

Uppdatera din routers firmware: Kontrollera din routers tillverkares webbplats för uppdateringar av firmware. Detta kan förbättra prestanda och säkerhet.

Uppgradera din router: Om din router är äldre, överväg att uppgradera till en nyare modell med förbättrad prestanda och funktioner.

Uppgradera dina kablar: Om dina kablar är äldre, överväg att uppgradera till nyare och ha inte längre kablar än du behöver.

Uppgradera din dator: Om din dator är äldre, överväg att uppgradera till en nyare modell med förbättrad prestanda och funktioner. Äldre datorer är inte byggda för de snabba hastigheter som finns idag.

Uppgradera din mobil: Om du använder en äldre mobil till det mesta i ditt hem, överväg att uppgradera till en nyare modell med förbättrad prestanda och funktioner.

Visste du att
GHZ står för Frekvensbandet och är styrkan av signaler som routern skickar ut?

Hur dåligt är dåligt? Eller är det bra?
Om inget av tipsen hjälper kan du testa hastigheten på din fiberanslutning. Koppla en dator med nätverkskabel direkt till fiberboxen och gör hastighetstest via t ex bredbandskollen.se eller speedtest.net. När du gjort det har du fakta på hur det faktiskt ser ut med hastigheten på din fiberanslutning.
Om du får bra resultat på hastighetsmätningen men ditt hemma-WiFi är segt är det troligen router och annan utrustning som är inkopplad efter fiberboxen som ställer till det. Kommer routern från din tjänsteleverantör ska du kontakta dem för felsökning.
Om du får dåligt resultat på hastighetsmätningen kan det vara fiberanslutningen eller nätet som felar. Kontakta din tjänsteleverantör och gör en felanmälan
Vi hoppas tipsen hjälper dig att få ett snabbare och bättre hemma-WiFi!

Varför är det dags att uppgradera till en ny router?
Vi ville bara dela med oss av några spännande nyheter från våra kunder. Många av dem har valt att uppgradera till en ny router och resultatet har varit en fantastisk förbättring av deras internetupplevelse. Med snabbare hastigheter, bättre täckning och smidigare anslutningar har de verkligen tagit sin internetuppkoppling till nästa nivå

Kundservice

Ordinarie öppettider
Måndag-fredag 08.00-16.00
Lunchstängt 12.00-13.00

Besök oss gärna på
Stabbläggaregatan 11
826 37 Söderhamn

Till toppen