Allt om fiber

Den snabbaste uppkopplingen mot Internet du kan få är via fiber. Förutom snabb datatrafik kan du även använda fiberuppkopplingen för kabel-TV, IP-telefoni och bredbands-TV. Fiber är helt enkelt den bästa och snabbaste vägen till en rad Internetbaserade tjänster.

Intresset för Söderhamn Näras utbyggnad av fibernätet utanför centrala Söderhamn är väldigt stort och vi får många frågor om var och när vi bygger ut fibernätet. Vi vill därför passa på att presentera vårt fiberprojekt lite närmare för dig som bor i de områden där vi kommer att bygga ut fibernätet de kommande åren.

Så här populärt är fiber
Att installera fiber från Söderhamn Nära har visat sig vara mycket populärt. I de områden där vi genomfört våra fiberprojekt har så många som drygt 70 procent av hushållen anslutit sig till fibernätet.

Många av dem som anslutit sig till Söderhamn Näras fibernät tycker också att det känns tryggt att fibernätet ägs lokalt med en lokal kundservice och lokala tekniker som snabbt kan rycka ut om något krånglar.

Ytterligare en bra sak som kommer dig till godo om du ansluter dig till Söderhamn Näras fibernät är att överskottet på verksamheten återinvesteras i fibernätet.

OBS!
Information och beställningsblanketter kommer att skickas ut till berörda fastigheter i god tid innan projektet startar.

Anslutningsavgiften
Söderhamn Nära har ett av landets absolut lägsta priser på att ansluta fiber. Vårt nuvarande pris är 7 500 kr och gäller dig som ingår i något av våra projektområden, vilket innebär att du får 4 000 kronor i rabatt. Om du ansluter dig i efterhand är kostnaden 11 500 kr. Du kan enkelt beställa fiber på vår hemsida, via denna länk. Vill du hellre komma i direktkontakt med vår kundservice är du välkommen att ringa 0270-766 10.

Digital Kabel-TV
Förutom snabbt och säkert bredband, får du även tillgång till Söderhamn Näras digitala kabel-TV utbud.

Informationsträffar
Vi kommer att anordna informationsträffar i alla områden där vi anlägger fiber och du kommer att få en personlig inbjudan om var och när vi har våra träffar.

Fiber till Gävleborg
Fiber till Gävleborg är ett samlingsnamn för flera bredbandsprojekt som ägs och koordineras av Region Gävleborg.  På Region Gävleborgs hemsida får du veta mer.

Landsbygdsprogrammet
För fiberutbyggnad "sista biten till kund" inom småbyar och på landsbygd finns möjlighet till bidrag från Landsbygdsprogrammet. Stödmedlen hanteras av Jordbruksverket och administreras av respektive Länsstyrelse.

Frågor och svar om fiberutbyggnaden

Vi får många frågor med anledning av att det finns andra fiberaktörer som erbjuder installation av fiber i Söderhamns kommun. Här har vi listat de vanligaste frågorna och svaren som vi får om fiber.

Hur mycket kostar det att ansluta sig?
Söderhamn Nära har ett av landets absolut lägsta priser på att ansluta fiber. Vårt nuvarande pris är 7 500 kr och det är garanterat för dig som beställer i år, vilket innebär att du får 4 000 kronor i rabatt. Om du ansluter dig i efterhand är kostnaden 11 500 kr. Du kan enkelt beställa fiber på vår hemsida, klicka bara på denna länk.. Vill du hellre komma i direktkontakt med vår kundservice är du välkommen att ringa 0270-766 10.

Hur kan ni hålla så lågt pris?
Vi har alltid strävat efter att ha ett lågt pris för att vi anser att så många som möjligt ska ha möjlighet att ansluta sig till fibernätet. Genom samordning och planering kan vi hålla en låg installationsavgift.
Ytterligare en viktig anledning till det låga priset är att vi återinvesterar överskottet i fibernätet. På så vis kommer vår vinst alla fiberanvändare till godo.

Var och hur kommer ni att bygga ut fibernätet?
Under fliken "Bredband" hittar du en uppdaterad lista över pågående projekt och de orter som vi har planerat att ansluta under 2020. Listan innehåller både projekt som vi gör i egen regi och projekt som görs med bidrag.

Söderhamn Näras mål för fiberutbyggnad är lika högt satta som det nationella målet, det vill säga att 90 procent av kommunens invånare ska ha möjlighet till bredband via fiber fram till 2020. Vi kommer inte att kunna ansluta alla områden samtidigt, men planen är verkligen att vi skall nå alla mindre orter inom kommunen för att uppfylla likställigheten för er som kommunmedborgare.

Att vi för tillfället inte kan ge några svar på övriga bidragsprojekt beror på att bidrag ännu inte är beslutade från Tillväxtverket och Jordbruksverket. Så fort vi får besked från dem kommer vi att lägga ut det på hemsidan.

Hur många måste ansluta sig i ett område?
Det behövs en tillräcklig mängd anslutningar i ett område för att vi ska kunna ansluta det, men det har aldrig varit något problem i praktiken. Under 2015 hade vi en anslutningsgrad på över 70 % och den anslutningsgraden har vi uppnått i alla områden där vi anslutit fibernätet sedan dess.

Vi har en beslutat gräns på 50 % i de områden där vi bygger i egen regi, och den hänger ihop med den låga anslutningsavgift vi har.

Ibland pratas det om en anslutningsgrad på 80 %, men det rör de landsbygdsprojekt som vi planerar och som vi får statliga bidrag för.

Gräver ni på min tomt?
Vi gräver inte inne på din tomt, helt enkelt för att du som tomtägare ofta känner bäst till var du inte kommer att gräva i framtiden. En kanalisation för fiber kräver inte att du gräver djupt. Andra leverantörer där grävning ingår ställer oftast ändå krav på att marken skall vara mjuk, annars tillkommer extra kostnader för grävning i fast mark.

Om du inte vill eller kan gräva ner fiberkabeln på din egen tomt , kan det vara en bra idé att du går samman med dina grannar och att ni gemensamt beställer grävning av en entreprenör. Du kan även använda ROT-avdrag för grävningsarbetet på din egen tomt.

Hur fungerar anslutning i fastigheten?
I installationsavgiften ingår uppsättning av modemet. Vi borrar oss genom väggen på den plats som du har anvisat och därefter sätter vi upp modemet och kontrollerar att allt fungerar som det ska. När det är gjort är ditt fiberabonnemang färdigt att tas i bruk.

Kan jag få kabel-TV?
Med fiber från oss kan du ansluta dig till Söderhamn Näras digitala kabel-TV utbud. Du kan då enkelt välja om du vill ha vårt digitala baspaket eller utöka utbudet genom att sätta samman dina egna programpaket. Du kan välja att köpa TV-kanaler och programpaket som till exempel sport- och filmpaket från C More eller Viasat.

Fiber-LAN

Väljer du att ansluta dig till fibernätet får du den snabbaste och säkraste uppkopplingen som går att få och du kommer att vara väl rustad för att ta emot framtidens internettjänster. För att kunna välja vår fiber-LAN lösning måste din fastighet vara ansluten med fiber till stadsnätet och du ansluts via ett modem som Söderhamn Nära installerar åt dig.

Välj rätt hastighet

10 Mbit/s Jobba hemifrån, fixa ärenden på internet och streama film och TV.
Lämpligt antal enheter i hemmet: 1

100 Mbit/s För hushållet där alla ska kunna surfa, streama film och spela på flera TV-apparater, datorer och surfplattor samtidigt.
Lämpligt antal enheter i hemmet: 1-5

250 Mbit/s Ladda upp och ladda ner stora filer samtidigt som du streamar film i HD-kvalitet på flera enheter.
Lämpligt antal enheter i hemmet: 1-10

500 Mbit/s Ladda snabbt upp och ner riktigt stora filer. Sitt uppkopplad på sociala nätverk i mobilen, spela online-spel på datorn och streama film i bakgrunden på din TV samtidigt utan problem.
Lämpligt antal enheter i hemmet: 1-mångaPris för att ansluta till fibernätet

Är du intresserad av att ansluta din fastighet eller villa till fibernätet kan du med fördel göra det genom att fylla i en bindande beställning. Ingår din adress i något av våra projektområden kommer du att få en beställningsblankett hemskickad. Det går även bra att kontakta vår kundservice på 0270-766 10 om du är osäker på vad som gäller.

Vi har två anslutningsavgifter; den ena gäller för projekt där vi planerar att ansluta flera fastigheter samtidigt och den andra gäller om du vill beställa separat fiberanslutning i ett område där vi redan har anlagt fiber.

• Anslutningsavgift i projektområden är för närvarande 7 500 kronor inklusive moms.
• Separat anslutningsavgift i områden där det finns fiber är 11 500 kronor inklusive moms.
• Utöver anslutningsavgiften tillkommer en månadskostnad beroende på vilka tjänster du väljer.

Ansluta till fibernätet

När du har beställt fiberanslutning kommer du att få instruktioner och information om hur det hela kommer att gå till. Du kan även ladda ner den informationen här.
Själva anslutningen går till så att vi drar fram fiberkabeln till en punkt vid din tomtgräns. Du får själv gräva och lägga ner kabeln på din egen tomt. Därefter kommer våra bredbandstekniker och borrar hål i ytterväggen och sätter upp själva fibermodemet på den plats som vi tillsammans kommit överens om. Vi meddelar dig när din anslutning är klar och du kan beställa de tjänster du önskar.

Till toppen