Allt om elprisläget

Hur kan jag spara el och sänka kostnaderna? Vilket avtal ska jag ha? Hur fungerar elmarknaden? Vi förstår om du har många frågor just nu. Vi håller dig uppdaterad om elprisläget, tipsar om hur du kan spara energi och svarar på dina frågor.


Solstrålar som lyser på grässtrån.

Nu behöver vi alla hjälpas åt att minska elanvändandet eftersom energisystemet är stressat. Vi har nya prisrekord framför oss i vinter. För alla kunder, i synnerhet de som har haft ett fastprisavtal som nu löper ut, blir prisskillnaden stor mot tidigare år.

Här har vi bland annat samlat information om våra avtal och tips på hur du kan spara energi. Du kan också läsa om hur elmarknaden fungerar och vad som påverkar elpriset.

Hittar du inte det du söker? Tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi dig.

Vilket avtal passar mig?

Om man kan och vill anpassa sin energianvändning till när priset är som lägst, då är timpris ett bra alternativ. Om du inte har möjlighet att hålla koll själv, ska du ha ett rörligt pris. Då får du snittpriset på föregående månad. Nedan finns mer att läsa om respektive avtal.


Rörligt pris - bekvämt och enkelt

Ett rörligt elavtal innebär att du får samma pris per kWh månadens alla timmar. Priset varierar månad för månad. Det passar dig som inte har tiden, möjligheten eller intresset, att följa elmarknaden och anpassa din vardag utifrån det senaste elpriset. Såklart ska du fortfarande tänka till kring din förbrukning - det gör skillnad i din plånbok och för samhället i stort.

 • • 100% förnybar el.
  • Bekvämt. Samma pris per kWh månadens alla timmar.
  • Ingen bindningstid och en månads uppsägningstid.
  • Fast månadsavgift på 39 kr/månaden.
  • Följ din energianvändning på Mina sidor för elhandel.

Timpris - för dig som vill och kan påverka din energianvändning

Timpris ger dig det senaste börspriset på el varje timme. Det här avtalet passar dig som kan och vill sätta dig in i elmarknaden och är beredd att anpassa din vardag. För att timprisavtal ska vara fördelaktigt för dig som kund måste du vara beredd på att flytta din förbrukning, annars är risken stor att du istället betalar ett högre elpris än om du haft ett rörligt elavtal.


Vanliga frågor och svar

Nedan kan du läsa några vanliga frågor om elpriset. Fler frågor och svar om elhandel hittar du här.

Vad är orsaken till att elpriserna stigit?

 • Elmarknaden befinner sig i ett krisläge, där det finns risk för både energi och effektbrist. Orsaken är en blandning av flera av varandra oberoende och olyckliga omständigheter. Där några orsaker belyses nedan:

  Många länder har samtidigt beslutat sig för att sluta producera el med hjälp av kärnkraft och ersätta produktionsbortfallet med vind-, sol- och gaskraft. Om vinden inte blåser och vi har som i dagsläget brist på alternativ så som gas och kol får detta extrema effekter på elpriset.

  Elpriserna fortsätter att vara höga och med en oerhörd variation både under dygnet men även mellan olika dagar. Orsaken till fluktuationerna är låga magasin i sydöstra Norge där producenterna försöker hushålla med sin vattentillgång, de kontinentala länderna försöker hushålla på kol och gaskraft vilket gör att dagar som är vindfattiga och därmed lite vindkraftsproduktion får väldigt höga elpriser. Vi lämnar dessutom nu sommarn bakom oss och går in i hösten, vilket innebär en högre efterfrågan på energi för bl.a. uppvärmning och belysning i norra Europa.

  Elterminerna som bestämmer priset på fasta avtal indikerar fortsatt extremt höga elpriser under vintern och där i vissa länder och under vissa tider inte längre är produktionsresurser som sätter elpriset utan kostnaden för minskad elkonsumtion som sätter elpriset. Det finns fortsatt risk för ransonering (med extremt höga elpriser som följd). Allt fler populistiska och mindre genomtänkta krav och förslag presenteras just nu från olika aktörer i samhället. Vi kan konstatera att energisystem tar tid att bygga och upprätthålla, det är extremt dyrt och tar lång tid att bygga ut elnät likväl som att bygga ny storskalig produktion.

  Dagens prisnivåer är på intet sätt långsiktigt hållbara. Vi kommer med största sannolikhet att få se en återgång till betydligt lägre elpriser, men hur nära i framtiden och vad som blir det nya normala återstår att se.

  Vi tror att det snabbaste sättet att få till en mer human prisbild på el är att som användare av energi bli mer flexibel. Om samtliga konsumenter blir mer flexibel och gör liknande insatser när vi använder energi genom att tillfälligt tillåta oss att sänka innetemperaturen några grader, tvätta och diska på natten, ladda elbilen på natten (och inte mer än nödvändigt), stänga av den elektriska handdukstorken osv. så skulle vi sannolikt få betydligt lägre elpriser och kanske till och med slippa en djupare lågkonjunktur.

Har ni högre priser än andra elhandelsföretag?

 • Alla elhandelsföretag köper elen från samma börs och följer samma prisutveckling på elmarknaden. Avtal och villkor kan skilja mellan olika företag, var därför uppmärksam om du får ett erbjudande där priserna sticker ut jämfört med andra aktörer.<

  Här kan du läsa om våra avtal.

Hur kan priserna skilja sig så mycket nu mot mitt avtal som jag haft förut?

 • Elmarknaden är i ständig förändring och vad du som kund får för elpris är baserat på marknadspriserna på elbörserna.

  Spotpriset publiceras av Nord Pool och de terminer vi baserar våra fastprisavtal på kommer från Nasdaq, priserna här återspeglar marknadens förväntningar för var spotpriset kommer att levereras i framtiden.

  Om du tecknade avtal för något år sedan kan det vara så att marknadspriserna var i ett bättre läge och du således hade möjlighet till att binda till ett lägre elpris.

  Här kan du läsa mer om hur elmarknaden fungerar.

Varför erbjuder ni inte fast elpris?

 • Just nu är energimarknaden rejält svängig och priset för el varierar mycket och vilket ökar riskerna både för dig som kund och oss som elleverantör. Det gör att vi har valt att inte erbjuda fastprisavtal. Hos oss kan du istället välja mellan ett rörligt elpris eller ett timpris. Vi tittar på att lansera andra typer av produkter som alternativ till fastprisavtal inom kort.

 • En del elhandelsföretag fortsätter att erbjuda fastprisavtal med längre bindningstider, och till extremt höga priser. Om man trots detta vill binda priset så bör man komma ihåg att prisnivån blir extremt hög under hela bindningstiden.
 •  

Läs mer om de olika avtalen på denna sida.

Spara el

Våra bästa tips för dig

Få enkla tips på hur du kan spara både energi och pengar.

Om elmarknaden

Så fungerar det

Hur bestäms elpriset? Vad påverkar? Och vilket elområde hör jag till?