Långtå återvinningscentral

Långtå är Söderhamns avfallsanläggning och återvinningscentral. Här kan du kostnadsfritt lämna alla typer av hushållsproducerat grovavfall, farligt avfall, elavfall, återvinningsmaterial samt bygg- och rivningsavfall.

I begreppet hushållsproducerat avfall räknas inte avfall som tillhör en byggnadskonstruktion som exempelvis värmepumpar, pannor, asbest- och eternitavfall

Allt hushållsproducerat grovavfall, farligt avfall, elavfall samt källsorterat avfall kan lämnas på Långtå återvinningscentral. Vid stationen för farligt avfall finns det personal som kan svara på frågor gällande sorteringen på centralen.

Skiss över Långtå ÅVC

Klicka på bilden för att förstora.

Så här sorterar du på Långtå återvinningscentral

Du behöver aldrig åka ut på avfallsanläggningen för att kasta något av detta. Vid stationen för farligt avfall finns det personal som kan svara på alla frågor gällande sorteringen på centralen.

Farligt avfall
Allt farligt avfall lämnas i byggnaden för farligt avfall (FA-huset), det är den första stationen på återvinningscentralen. Här kan du lämna elapparater, olja, kemikalier som färg och bekämpningsmedel, sprayburkar, småbatterier, bilbatterier och lampor av olika slag.

Tomma emballage tar du med dig vidare och slänger i förpackningsinsamlingen, alternativt metall eller brännbart avfall.

Utanför står en container där lägger du lysrörsarmaturer, elmotorer och varmvattenberedare som inte är elsanerade. Elkabel sorteras separat i behållare bredvid containern.

Har du elsanerat beredaren slänger du den istället i containern för metall.

Stora vitvaror
Här lämnar du spisar, spisfläktar, diskmaskiner, tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och manglar.

Kylar, frysar och värmepumpar, det vill säga produkter som innehåller köldmedium ställs på separat ställe (se skyltning).

Jord och sten
Här tippar du jord, sten, sand, grus, taktegel och tegelsten direkt ner i avfallsfickan.

Ris och buskar

Lägg allt ris och annat trädgårdsavfall i containern. Du ska aldrig åka ut på avfallsanläggningen med det.

Pappersförpackningar
Här slänger du alla sorters pappersförpackningar och kartonger. Platta gärna ihop förpackningarna innan du slänger dem. Du ska inte slänga wellpapp här eftersom det inte betraktas som en pappersförpackning. Använd istället containern för wellpapp lite längre fram på återvinningscentralen.

Tidningar
Här slänger du tidningar, magasin, broschyrer, pocketböcker och skrivpapper. Presentpapper ska inte läggas här utan i containern för brännbart. Det glatta ytskiktet ställer till problem i återvinningsprocessen. Pärmar och inbundna böcker ska också läggas bland brännbart.

Plastförpackningar
I den här containern slänger du alla plastförpackningar. Tänk på att inte slänga hopknutna påsar, allt ska slängas löst i containern. Anledningen till det är att det blir lättare för dem som sedan ska sortera all plast.

Metallförpackningar
Här slänger du rengjorda och torra konservburkar, dryckesburkar utan pant, aluminiumformar, folie, tomma sprayburkar, tuber, lock och kapsyler.

Glasförpackningar
Färgade och ofärgade glasförpackningar och flaskor slänger du i respektive container för färgat och ofärgat glas. Det är viktigt att du inte blandar färgat och ofärgat glas eftersom detta försämrar kvaliteten vid produktion av nytt glas. Det är en fördel om glaset är så helt som möjligt. Då minskar mängden spill och hanteringen underlättas. Skruva bort kapsyler och lock och släng dessa i behållaren för metallförpackningar.

Madrasser och stoppade möbler
Här ska möbler med stoppning som består av metallfjädrar läggas. Det som är stoppat med skumgummi, dun, tagel och dylikt ska läggas bland brännbart.

Trä
Här lägger du allt som består av trä, målat och omålat men absolut inte det som är impregnerat. Det gör inget om det innehåller spik och skruv.

Wellpapp
Wellpapp kallas alla kartonger som har en slät yta och en veckad kärna av papp. Dessa kartonger är en egen fraktion och får inte slängas tillsammans med pappersförpackningar

Övrigt brännbart
Här läggs det som går att bränna men inte materialåtervinna som till exempel böcker, kläder, tyg, plast (inte förpackningar), kuddar, täcken skumgummimadrasser, dynor och frigolit

Järn och metall
Metallföremål som gräsklippare, plåttunnor, stekpannor, kastruller, emaljbadkar, fälgar, cyklar, skottkärror, radiatorer och annat som till största delen består av metall slänger du i en och samma container.

Ej brännbart (deponi)
Sådant som inte går att materialåtervinna eller energiåtervinna läggs som deponi på Långtå. Deponibart avfall är till exempel glas, porslin, isolering, tjärpapp, toalettstolar och handfat.

Däck
Eftersom bildäck återvinns i mycket stor utsträckning får endast bildäck läggas här. Cykeldäck läggs i containern för brännbart material.

Impregnerat trä
All typ av impregnerat trä läggs här. Det är viktigt att inte slänga målat och omålat trä i samma container som impregnerat trä.

Låna en risvagn

Har du städat trädgården och vill bli av med ditt ris och trädgårdsavfall?

Du vet väl att du utan kostnad kan låna en släpvagn med galler för att köra ris till Långtå återvinningscentral?
Släpvagnen får du använda i två timmar och den är endast till för ristransporter.

Eftersom risvagnen har sommardäck och inte är anpassad för vinterväglag ställs den av under vinterhalvåret och är därmed inte bokningsbar just nu.

Du kan åter boka vagnen under våren 2023.
Vi återkommer med datum, det är lite beroende av väderlek.

Kundservice

Öppettider
Måndag-fredag 08.00-16.00
Lunchstängt 12.00-13.00

Besök oss gärna på
Stabbläggaregatan 11
826 37 Söderhamn

Till toppen