Beskrivning av Aidon 6534 Elmätare

Din nya elmätare kan avläsas och fjärrstyras av Söderhamn Nära AB.

Elmätarens inbyggda brytare kan slås av eller på via tryckknapp alternativt via fjärrstyrning.
Vid behov av att stänga av elen till er bostad/anläggning: använd tryckknapp för brytare på elmätaren. På detta sätt kommer inte strömförsörjningen till elmätaren att brytas och Söderhamn När kan fortfarande avläsa och fjärrstyra din elmätare.

Vid elektriskt arbete på anläggningen skall anläggningens huvudbrytare slås av och huvudsäkringarna ska tas ur.

Elmätarens displayvisning

I normal drift visar displayen aktiv mätarställning. Tryckknappen på den högra sidan om mätaren kan ge tillgång till andra värden. Vid fel på displayen visas en varningstriangel. Om så är fallet, kontakta Söderhamn Näras kundservice.

Information inför mätarbytet

Att tänka på inför mätarbytet
Du som kund äger mätarplatsen och är ansvarig för att arbetet på mätarplatsen kan utföras på ett elsäkert sätt.

Mätare utomhus
Är du villaägare sitter din mätare oftast utvändigt på fasaden. Bor du i lägenhet sitter den i trappuppgången eller i källaren. Det innebär att ingen behöver vara hemma när entreprenören/vi kommer och byter din mätare. Entreprenören meddelar dock vilken vecka det blir eftersom bytet orsakar ett kortare avbrott.

Mätare inomhus
Har du din mätare inomhus behöver entreprenören komma in till dig. En vuxen person över 18 år, som vet var mätaren sitter, bör finnas i bostaden när entreprenören/vi kommer.

Se till att mätaren inte är blockerad
För att jobbet ska gå så smidigt som möjligt, ber vi dig plocka bort saker som blockerar mätaren. Tänk på att man måste kunna stå framför mätaren vid bytet. Har du till exempel växter eller buskar framför mätarskåpet, se till att skydda dem så vi inte skadar något.

Ett kort elavbrott – stäng av känslig utrustning
När entreprenören byter din elmätare blir det ett kort elavbrott. Se därför till att all känslig elektrisk utrustning är avstängd under den tiden.

Har du fritidshus i Söderhamn Näras elnätsområde?
Om du vill göra ditt hus, lägenhet eller sommarhus spänningslöst under en längre tid är det viktigt att du stänger av elmätaren på brytarknappen (kolla beskrivningen av elmätaren, brytarknapp). Då kan vi fortfarande ha kontakt med din elmätare och samla in din mätarställning så att din faktura blir rätt.

Är mätaren utan strömförsörjning kan vi inte samla in värden. Då kan anläggningen bli debiterad på en uppskattad mätarställning tills mätaren får strömförsörjning igen.

Frågor och svar om din nya elmätare

När får jag ny mätare?
När det är dags för ditt mätarbyte kontaktas du per post 1-2 veckor innan mätarbytet med närmare information.

Måste jag vara hemma?
Om mätaren sitter tillgänglig på utsidan behöver du inte vara hemma. Om montören på något sätt behöver din hjälp för att komma åt mätaren kontaktar entreprenören dig med föreslagen tid.

Hur lång tid tar bytet?
Ett normalt mätarbyte tar ca 10-15 minuter och strömmen kommer vara bruten vid elmätarbytet.

Kan ni även byta plats på min elmätare?
Entreprenören kommer endast ha möjlighet att göra mätarbyten, och har tyvärr inte möjlighet att utföra några mätplatsflyttar eller mätarskåpsbyten. Om du behöver flytta en mätarplats måste du själv kontakta en behörig elinstallatör.

Är det något som är annorlunda efter mätarbytet?
Efter elmätarbytet kan det bli ett glapp i redovisningen över din förbrukning. Du ser det i statistiken på Mina Sidor eller på fakturan.

Jag har fått informationsbrevet, när kommer ni till mig?
Du kommer att få mer detaljerad information om när entreprenören/vi kommer ca 1-2 veckor innan bytet av mätaren.

Om jag har ett eget lås på anläggningen?
Sitter det hänglås på mätarskåpet rekommenderar vi dig att ta bort det, annars kommer det att klippas upp och inte ersättas med ett nytt lås.

Har du frågor kring din tidsbokning eller vill ändra den?
Frågor angående tidsbokning och bytet av elmätaren hänvisas till den entreprenör vi har anlitat.

Beställ aktivering av HAN-port